Міндеттері: оқушыларға жеке гигиена ережелерін сақтау қажеттілігі туралы ескерту; жұқпалы аурулардың алдын алу туралы білім негіздерін беру.
Білесіздер ме, атақты «Мойдодыр» тамыры Чуковский қолын жууды ұнатпайтын кішкентай қызына жазған. Бүгінгі күні бұл ертегі өте өзекті, өйткені біздің ғалымдардың айтуынша, адамдардың 90 % тамақ алдында қолдарын жумайды. Бұл жіті ішек инфекцияларын жұқтырудың басты себебі болып табылады.
Ішек инфекцияларынан әлемде жыл сайын үш миллионға жуық бала өледі. Бұл аурулар ең көп таралған. Адамдар дизентериямен, сальмонеллезбен, колиэнтеритпен және басқа да жіті ішек инфекцияларымен ауырмаған бірде-бір ел Жоқ. Алайда, бұл аурулардың бәрін ескертуге болады.
Ішек инфекциясы-бұл жұқпалы аурулардың тұтас тобы, олар бірінші кезекте ас қорыту жолдарын зақымдайды. Мұндай аурулардың барлығы 30-дан астам. Олардың ішінде ең зиянсыз-тағамнан улану, ал ең қауіпті-тырысқақ.
Ішек инфекцияларының қоздырғыштары: бактериялар (сальмонеллез, дизентерия, тырысқақ), олардың уыттары (ботулизм), сондай-ақ вирустар (энтеровирус) болуы мүмкін.
Бұл ауру тобына не жатады? Бірінші кезекте жіті ішек жұқпалы ауруларына дизентерия, сальмонеллез, түрлі шартты – патогенді флорадан туындайтын ішек инфекциясы жатады. Аурудың бұл тобына инфекция қоздырғыштарының ауыз арқылы енуі және асқазан-ішек жолында белсенді көбеюі тән. Бұл топтың микробтары сыртқы ортада үлкен өміршеңдікпен ерекшеленеді. Мысалы, дизентерия қоздырғыштары топырақта – 3 айға дейін, азық – түлік өнімдерінде – бірнеше тәулік, суда – 2 айға дейін сақталуы мүмкін, ал сүт және сүт өнімдерінде қоздырғыштар тек қана сақталып қана қоймай, көбеюге қабілетті; алайда 60 градусқа дейін қызған кезде 10 минуттан кейін, қайнаған кезде – дереу, дезинфекциялық ерітінділерде-бірнеше күн бойы өледі.
Медбике С.И. Шестун