АҚМОЛА ОБЛЫСЫ БІЛІМ БАСҚАРМАСЫНЫҢ «ЖҰЛДЫЗ» САНАТОРЛЫҚ ТИПТЕГІ ОБЛЫСТЫҚ ОРТА МЕКТЕП-ИНТЕРНАТЫ» КОММУНАЛДЫҚ МЕМЛЕКЕТТІК МЕКЕМЕСІ​
КОММУНАЛЬНОЕ ГОСУДАРСТВЕННОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ «ОБЛАСТНАЯ СРЕДНЯЯ ШКОЛА-ИНТЕРНАТ САНАТОРНОГО ТИПА «ЖҰЛДЫЗ» УПРАВЛЕНИЯ ОБРАЗОВАНИЯ АКМОЛИНСКОЙ ОБЛАСТИ

Анемияның алдын алу

21.09.2022

Анемия дегеніміз не? Анемия (анемия) – қандағы гемоглобиннің жалпы мөлшерінің төмендеуі: жалпы қан көлемінің бірлігінде 120 г/л-ден аз.
Анемия кезінде, әдетте, қандағы эритроциттер мен гематокрит саны азаяды. Бірақ гемоглобин оттегі мен көмірқышқыл газын тасымалдауды жүзеге асыратындықтан, бұл оның әл-ауқатымен дәл байланысты.
Көзге көрінетін, анемияның көрінісі-терінің бозаруы және көздің конъюнктивасы, ауыз қуысы. 
"Жетіспеушілік анемиясы" термині мыналарды біріктіреді:

  • темір тапшылығы,
  • В12-тапшылығы,
  • фолий тапшылығы.

Олардың көпшілігі әртүрлі жастағы балалар. Олардың жартысы дерлік мектеп жасына дейінгі балалар, төрттен бір бөлігі мектеп жасындағы кішкентай науқастар. Ересектерде ауру жиі кездеседі. 

Пациенттерге сіңірілетін ақуыз мен темірдің көп мөлшері бар өнімдер ұсынылады.

Еттің құрамында 30% сіңірілетін гем темір бар. Сондай-ақ, бауыр, жұмыртқа және балық құрамында 10-15% сіңірілетін темір бар. Микроэлементтер өсімдік тектес өнімдерде де бар, бұршақ, шпинат, соя, аскөк, наннан Fe сіңуі — 3-5% дейін. Диетаға алма, анар және анар шырынын, қызылша, қарақұмық қосқан жөн.

Дәмегүл Тұрлыбекқызы

Просмотров: 220


Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Біз әлеуметтік желілердеміз

Ұйымдар тізімі
Текст